Beemster Bijenmarkt 2014

Datum: zaterdag 3 mei 2014 (09:30 tot 16:30)
Plaats:in en om het gebouw van “De Kerckhaen”
Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

Op zaterdag 3 mei 2014 van 10.00 uur tot 16.00 uur vindt de Beemster Bijenmarkt weer plaats, in de droogmakerij (polder) die in 1999 op de werelderfgoedlijst is geplaatst. De markt is gepland in en om het gebouw “De Kerckhaen”. Wilt u op wat voor manier dan ook nog meedoen, neem dan contact op met secretaris Groep NH (kolom rechtsboven). Bij het Bee-ting Point bij de entree van de markt is de hele dag door informatie te halen over wat er precies waar en op welke tijd te doen is. 

Specialiteiten van de imkerverenigingen

Dit jaar verwachten we nog meer actieve afdelingen dan vorig jaar: het Dinsdag Depot (Amstelland), 'kasten voor Indiase kastelozen' en kunst & demokast (Amsterdam-Noord/Waterland), de imkersoos en een bijeneiland (AVBB), drachtplanten, diversiteit en honing (Beemster), internationale zomercursus Oostenrijk (Beverwijk), korfvlechten (Duin&Kogge), Bijen op de Keukenhof (Haarlem), de Wasstraat van de Imkerinnen (Noord Holland Noord), excursie zwarte bij (Texel), Honingbomen, imkermateriaal en bestuiving (Westfriesland), de Pollentafel van de speurders (Zuid-Flevoland) en meer.

Op de markt voor elck wat wils… .

Je kunt veel informatie halen, in de vorm van folders, boeken en verhalen! Er zijn demonstratiekasten zonder en met bijenvolken en er is ook een historische kast met uitleg over de ontwikkeling van de imkerij. Leveranciers van imkermaterialen komen met hun waar. Er worden volken verhandeld en er is een kraam met 2de hands gereedschap en materiaal. Imkers vertellen aan de kraam over hun ambacht en hun projecten en Meester Prins geeft Bij-les. Van en voor kinderen een echt Bijenpad in de Wereldtuin van Westbeemster en aan de kindertafel: 'laat je tot BIJ omtoveren'. Hoogtepunt, deze keer voor het eerst op de markt: lekker Honingijs!
De deelnemers stromen nog toe, in dit stadium: BD-imkers, Bijenhuis Wageningen, Bijkersgilde, Bijenhouden in Frankrijk, Buckfastvereniging MarkenDe imkerschoolDe Johanneshof, De Werkbij, Domus Innominis, Gastvrij voor de BijHoningheerlijkheden, PolderbijenTrichilia ABCVereniging van CarnicaimkersWerelddocent Edukans en meer.

Lezingen

In de kleine zaal worden weer enkele informatieve lezingen gegeven (wijzigingen voorbehouden):
10.00 uur - Bijensteektherapie door Taco Wesselius
11.00 uur - Top-bar hives uit Afrika: nu populair in Europa door Marieke Mutsaers
12.00 uur - Maak van je tuin een dierentuin (Natuurlijk Tuinieren) door Ko Veltman
13.00 uur - Verschillen biologische en reguliere imkerij door Andreas van Diepen
14.00 uur - Parallel aan uitslagen Keuringen: film Veenendaalse Bijenmarkt
15.00 uur - Voor de kinderen: films over Maya de Bij

Keuring Bijenproducten (gebak en o.a. honing)

Noord-Holland is vanaf dit jaar 19 Honingkeurmeesters rijker. Onder auspicien van het Bijkersgilde vindt keuring van honing, mede, was en andere producten plaats. Tevens is er een gebakskeuring gepland. Wilt u inzenden voor de gebakskeuring, dan maakt u Honing-fruitcake en ook het publiek kan een voorkeur uitspreken! Voor een officiele keuring geldt het keuringsreglement, een informele keuring (inzending om advies) is ook mogelijk.
Indienen bij voorkeur voor 11.00 uur. Oorkondes- en prijsuitreiking rond 14.00 uur.

Plaats en tijd

Met de plattegrond van buurtschap Westbeemster is de marktplaats op het Kerkplein en de parkeerplaats op het Zandveld te vinden. De marktmeester wijst de stands en kramen binnen en buiten toe, volgens de impressie van de marktplaats.
Deelnemers hebben van 8.30 uur tot 9.45 uur de tijd om kramen in te richten en hun auto's te parkeren, bij de markt of op het Zandveld. Stands en kramen zijn vanaf 10.00 uur open voor publiek. 

De Buurtbus vanuit Purmerend stopt voor de deur!

Buurtbus Beemster, lijn 416 rijdt op zaterdag van station Purmerend naar Westbeemster. Bij vertraging met de trein mag de buschauffeur worden gebeld op nummer: 06 2115 9398. Dit nummer geldt ook voor de zogenaamde telefoon-halte. 
Heen vanaf station Purmerend-Beatrixplein om: 10:21 / 11:51 / 13:21 / 14:51 uur.
Terug vanaf Westbeemster-Kerkplein om: 11:09 / 12:39 / 14:09 / 15:39 uur. 


« terug naar het overzicht