Groepsavond - Varroa duurzaam te lijf!

Datum: vrijdag 2 november 2018 (19:00 tot 23:00)
Plaats:De Kerckhaen
Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

Bijeenkomst voor alle imkers en hun gasten
NBV-studiedagen op de zaterdagen in november te ver weg? Wat betreft plaats (Merkelbeek, Beilen, Breda en Boskoop) of tijd (Boskoop pas op 24 november). Kom dan naar onze eigen Noord-Hollandse studie-avond: nuttig voor verenigingsleven en educatief wat imkeren betreft. Deze keer met een uitstekend programma dat je als geinteresseerde en vakbekwaam imker niet mag missen!

Onze gezellige en leerzame bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle NBV-leden en hun gasten. Ben je geen lid en wil je toch komen: dat kan! Meld je dan per mail aan bij de contactpersoon (kolom rechtsboven), onder vermelding van je telefoonnummer of mail-adres. Zorg dat je op tijd bent, zaal open vanaf 19:00 a 19:30 uur.

± 19:45 - Inleiding en stand van zaken Groep NH
De Nederlandse Bijenhoudersvereniging is aan het vernieuwen: ledenraad is geinstalleerd, landelijk bestuur is veranderd en op alle inhoudelijke thema’s zijn belangrijke ontwikkelingen. Welke samenbindende en overkoepelende krachten zijn nodig om alle imkers betrokken en bij de les te houden in onze regio?

± 20:30 uur, BartJan Fernhout - Ban de mijt! Varroa duurzaam te lijf
We hopen erop en doen ons best, maar de Varroa mijt is hardnekkig. De Brandpunt uitzending zette imkers aan het denken: bijen die zelf mijten in de ban doen, dat zou mooi zijn! Wil je de uitzending (nogmaals) zien, kijk dan via: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/oplossing-bijensterfte/.

BartJan Fernhout is bereid gevonden ons te vertellen over het Arista Bees Research programma. Varroa resistente bijen zijn er al in de U.S.A. (Hawai) en in Europa. Welk voordeel kunnen de imkers in Noord-Holland hierbij hebben? Stel je voor: nooit meer chemicalien in je kast, de bijen kunnen zelf de mijten uit hun broed verwijderen (Varroa Sensitieve Hygiene). Op Hawaii is het al zover dat de meeste volken, normaal aangepaard, niet meer hoeven te worden behandeld. In Europa is ook begonnen met het telen van onze eigen resistente variëteiten als Carnica, Buckfast en Zwarte Bij en de resultaten zijn goed. Een project in Noord Holland kan een extra impuls geven met een speciaal ingericht bevruchtingsstation voor het teeltprogramma.

± 22:30 uur – Leren, BIJ-praten en loterij
Natuurlijk is er voor en na de lezing en in de pauze volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje bij te praten en om andere bijenhouders en imkers in de regio te ontmoeten. Tevens is er weer kans om in de loterij de prachtigste imkerspullen te winnen.

DAAR  MOET  JE  GEWOON  BIJ  ZIJN
… tot vrijdag 2 november 2018 in Westbeemster !!!


« terug naar het overzicht

Contactgegevens

informatie over Groep Noord-Holland
Annemieke Timmerman
telefoon 06 1098 1271
imkermiek@gmail.com