Beemster Bijenmarkt 2018 en Imkersdag

Datum: zaterdag 5 mei 2018 (10:00 tot 15:00)
Plaats:in en om het gebouw 'De Kerckhaen'
Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

Bij-vrijdingsdag! 
Voor bijenhouders, imkers, niet-imkers en andere belangstellenden is er weer een Beemster Bijenmarkt in en om gebouw De Kerckhaen. Voor informatie en deelname: Annemieke Timmerman (kolom rechtsboven). 

Traditie en verkoop van bijenvolken 
We gaan door in het vruchtbare Westbeemster! We willen de traditie in ere houden en vragen alle deelnemers en bezoekers om de aanwijzingen op te volgen van de vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de markt. Bijen zitten in bijveilige demonstratiekasten. Er zijn genoeg imkers die u het gedrag van de bijen kunnen uitleggen. Natuurlijk is er gelegenheid om bijenvolken en tweedehands materialen te kopen en verkopen. Neem daarvoor contact op met de marktmeester. 

Kramen binnen en buiten 
Dit jaar weer kramen van de verschillende imkersverenigingen. Ook imkervakhandel en locale ondernemers zijn van de partij, denk aan: imkermaterialen, bijen- en koninginnenteelt-artikelen, drachtplanten, zaden, bollen, bijenhotellen, bijencadeaus, korfvlechten, de wasstraat, de zalfjesman, bijenkasten/bijenmonitoring, bijengezondheidscoordinatie, allerlei soorten bijenproducten (honing, was, stuifmeel, propolis), microscopisch onderzoek en nog veel meer.    

Keuring bijenproducten 
Producenten kunnen honing, was, propolis, mede, gebak en andere bijenproducten laten keuren. Kijk in het verkort Keuringsreglement waar je inzending aan moet voldoen. De keuringsvereisten staan in Keuringsreglement 2015. In het algemeen kunnen de keurmeesters van het Bijkersgilde u alles vertellen over de kwaliteit, kleuren, geuren en smaken en de manieren van meten en beoordelen. Natuurlijk kan het publiek zelf een oordeel vellen in de proeverij. 

Lezingen 
Trots presenteren we hier de enthousiaste sprekers van dit jaar. Zij hebben ons volgende presentaties te bieden: 

10:15-11:15 uur   Zet bijenplanten in je tuin - Gert Dessoy   
11:15-12:15 uur   Crowdfunding, hoe doe je dat? - Norinda Fennema & Nicole de Rop
12:15-13:15 uur   Zijn onze bijenkasten wel geschikt? Meten is weten - Patrick de Koning 
13:15-14:15 uur   Beeomimicry = bijenwijsheid - Marco van Hees  

Locatie, parkeren, geld, opbouw, afbouw, einde markt 
Op de plattegrond van buurtschap Westbeemster vind je de marktplaats op het Kerkplein en de parkeerplaats op het Zandveld. Marktmeester Gerrit Prins wijst stands en kramen binnen en buiten toe, volgens impressie van de marktplaats. Deelnemers en imkers richten kramen in tussen 8.30 uur - 9.45 uur en parkeren auto's bij de markt of op het Zandveld. Stands en kramen zijn vanaf 10.00 uur open voor publiek. Wil je handelen, neem dan contant klein geld mee. In Middenbeemster is de dichtstbijzijnde pinautomaat.

De Buurtbus vanuit Purmerend stopt voor de deur!
Buurtbus Beemster, lijn 416 rijdt op zaterdag van station Purmerend naar Westbeemster vise versa. Bij vertraging met de trein mag de buschauffeur worden gebeld op nummer: 06 2115 9398. Dit nummer geldt ook voor de zogenaamde telefoon-halte. 

Vanaf station Purmerend-Beatrixplein: 10:21 / 11:51 / 13:21 / 14:51 uur
Vanaf Westbeemster-Kerkplein: 11:09 / 12:39 / 14:09 / 15:39 uur


« terug naar het overzicht