Beemster Bijenmarkt 2017 / Noord-Hollandse Imkersdag

Datum: zaterdag 6 mei 2017 (10:00 tot 15:00)
Plaats:in en om het gebouw 'De Kerckhaen'
Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

Een markt voor iedereen! 
Voor bijenhouders, imkers, niet-imkers en andere belangstellenden is er weer een Beemster Bijenmarkt in en om gebouw De Kerckhaen. Voor informatie en deelname: Annemieke Timmerman (kolom rechtsboven). 

Traditie en verkoop van bijenvolken 
De Beemster Bijenmarkt bestaat al lang. In het prachtige Westbeemster met ingang van 2013: een lustrum. De markt is afgelopen jaren gezellig gegroeid en trekt bezoekers van heinde en verre. We willen de traditie in ere houden en vragen alle deelnemers en bezoekers om de aanwijzingen op te volgen van de vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de markt. Bijen zijn te zien in bijveilige demonstratiekasten. Natuurlijk is er gelegenheid om bijenvolken te kopen en verkopen. Neem daarvoor contact op met de marktmeester.   

Kramen binnen en buiten 
Dit jaar meer kramen dan ooit! Verschillende afdelingen en imkers zijn actief, zowel in de hobbysfeer als commercieel. Onder andere te vinden op de markt: imkermaterialen, bijen- en koninginnenteelt-artikelen, diverse drachtplanten, zaden, bollen, groene krachtplanten, vogelhuisjes en bijenhotellen, bijencadeaus, korfvlechten, de wasstraat, de zalfjesman, bijenkasten/bijenmonitoring, bijengezondheidscoordinatie, allerlei soorten bijenproducten (honing, was, stuifmeel, propolis), microscopisch onderzoek en nog veel meer.    

Keuring bijenproducten 
Verschillende soorten honing, was, propolis, mede, gebak en andere bijenproducten worden gekeurd. De keurmeesters van het Bijkersgilde kunnen u alles vertellen over de kwaliteit, kleuren, geuren en smaken en de manieren van meten en beoordelen. Natuurlijk kan het publiek zelf een oordeel vellen in de proeverij. 

Lezingen 
We hebben weer enkele zeer aansprekende onderwerpen kunnen programmeren. Gezien de elk jaar groeiende belangstelling heffen we een euro entree per lezing. Procedure: elke spreker vult een uur, inclusief in- en uit-lopen. Komt allen dit jaar volgende actualiteiten zien in het lezingenzaaltje aan de zijkant van De Kerckhaen: 

10:15 - 11:15 uur - Varroa Sensitive Hygiene - Frens Pries     
11:15 - 12:15 uur - Zimbabwe, Overleven dankzij Bijen - Karstine Hovingh 
12:15 - 13:15 uur - De bijenweide - Annemieke Timmerman 
13:15 - 14:15 uur - Virussen, Varroa maakte alles anders - Jan Westerhof

Locatie, parkeren, geld, opbouw, afbouw, einde markt 
Op de plattegrond van buurtschap Westbeemster vind je de marktplaats op het Kerkplein en de parkeerplaats op het Zandveld. Marktmeester Gerrit Prins wijst stands en kramen binnen en buiten toe, volgens impressie van de marktplaats. Deelnemers en imkers richten kramen in tussen 8.30 uur - 9.45 uur en parkeren auto's bij de markt of op het Zandveld. Stands en kramen zijn vanaf 10.00 uur open voor publiek. Neem contant klein geld mee. In Middenbeemster is de dichtstbijzijnde pinautomaat.

De Buurtbus vanuit Purmerend stopt voor de deur!
Buurtbus Beemster, lijn 416 rijdt op zaterdag van station Purmerend naar Westbeemster. Bij vertraging met de trein mag de buschauffeur worden gebeld op nummer: 06 2115 9398. Dit nummer geldt ook voor de zogenaamde telefoon-halte. 

Heen vanaf station Purmerend-Beatrixplein om: 10:21 / 11:51 / 13:21 / 14:51 uur. 
Terug vanaf Westbeemster-Kerkplein om: 11:09 / 12:39 / 14:09 / 15:39 uur. 


« terug naar het overzicht