Thema avond Wasproblemen en Bijen&Bestuiving in Costa Rica

Datum: vrijdag 4 november 2016 (19:30 tot 23:00)
Plaats:De Kerckhaen
Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

De thema-avond dit jaar staat in het teken van de wasraatproblemen en gaat voor de nodige ontspanning over bijen en bestuiving in Costa Rica. De interessante lezingen zijn toegankelijk voor alle NBV-leden en hun gasten in de regio. Ben je geen lid en wil je toch komen: dat kan! Meld je dan per mail met vermelding telefoonnummer aan bij de secretaris (kolom rechtsboven). Zorg dat je op tijd bent, zaal open vanaf 19:30 uur.

± 20:15 uur - Wilfred Muis - Bijenwas en kunstraatproblemen 
Imkers maakten in de zomer melding van een ongewoon patroon in de ontwikkeling van werksterbroed. Een groot deel van de eitjes/larven kwam niet tot ontwikkeling en wordt geruimd. De onvoldoende ontwikkeling van de volken, de broedsterfte en het inzakken van de volken in de nazomer doen vrezen voor de uitwintering. Wilfred Muis vertelt over de actuele stand van zaken: oorzaken (bijmenging stearine en zeep), productieproces, trace-tracking van de partijen was, hoe de symptomen te herkennen en de schade. Zorg dat je op de hoogte bent, het kan ons allemaal overkomen!  

PAUZE

± 21:15 uur - Annemieke Timmerman - Bijen en bestuiving in Costa Rica 
Universiteit Utrecht heeft in samenwerking met Universidad National Costa Rica een internationale cursus van 2 weken verzorgd. Deel namen onder andere Nederlandse imkers en studenten, die een uitstekende en onvergetelijke studiereis hebben genoten. Annemieke Timmerman was een van hen en zij doet verslag van de belevenissen: onderzoek aan planten, het onderzoeken van gedrag van de angelloze bij (waarvan er zo'n 400-500 soorten bestaan) en het trainen van de bijen, ontmoetingen met hommels, orchidee bijen en de geafrikaniseerde honingbij, bezoek aan oerwoud, stille oceaan, vulkanen, tropische tuinen en kassen en de verwerking van bijenproducten. Maak kennis met een bijzonder land waar diversiteit normaal is!

BIJPRATEN 

Natuurlijk is er voor en na de lezingen en in de pauze volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje bij te praten en om andere bijenhouders en imkers in de regio te ontmoeten.

Tot vrijdag 4 november 2016!
DAAR MOET JE GEWOON BIJ ZIJN !!!


« terug naar het overzicht

Contactgegevens

informatie over Groep Noord-Holland
Annemieke Timmerman
telefoon 06 1098 1271
imkermiek@gmail.com