Beemster Bijenmarkt 2015 / Noord-Hollandse Imkersdag

Datum: zaterdag 2 mei 2015 (10:00 tot 16:00)
Plaats:Westbeemster
in en om het gebouw van “De Kerckhaen” Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

Op zaterdag 2 mei 2015 van 10.00 uur tot 16.00 uur is er weer een Beemster Bijenmarkt! Net als vorig jaar gepland in en om het gebouw “De Kerckhaen”.
Neem voor deelname contact op met Annemieke Timmerman (kolom rechtsboven).  

Specialiteiten van de imkerverenigingen en meer

Dit jaar verwachten we weer flink wat actieve afdelingen. De wasstraat is aanwezig, nu met 2 afdelingen die verschillende bijenwastoepassingen zullen tonen en die inkoop en verkoop van was doen. Er zijn ook weer enkele afdelingen die planten, bollen en zaden aanbieden, vanzelfsprekend van gewassen die gezond zijn en goed voor bijen. Tevens is er nieuw en gebruikt imkermateriaal en gereedschap te koop op de markt, waaronder miniplus kastjes. Een BD-afdeling demonstreert diverse soorten bijenkasten en ook het korfvlechten zal uitgeoefend worden. Carnica-imkers en Werkgroep Diagnostiek Bijenziekten geven voorlichting aan de kraam. De Noord-Hollandse leraren bijenteelt nemen hun cursisten mee naar de markt om ze met het imkernetwerk in contact te brengen. Je kunt als imker en als belangstellende veel informatie halen, in de vorm van folders, boeken, gereedschappen, materialen en verhalen! 

Tevens zullen meer commerciele activiteiten op de markt te vinden zijn. Natuurlijk aanwezig De Werkbij en Bijenhuis Wageningen. Verkoop van dierenverblijven en vooral bijenhotels, want ook de wilde bij geniet de aandacht van vele imkers. Natuurlijk is er honing! En meer bijenproducten als kaarsen, propolis, etc. Misschien worden er bijenvolken verhandeld, dat vindt meestal vroeg op de dag plaats om de bijen niet te lang te verstoren. En ben je geen imker/bang dat je gestoken wordt: de bijen zijn te zien in hun eigen volk achter gaas, er komt geen steekje los! Zodra meer concrete activiteiten bekend zijn, worden ze hier gepubliceerd. 

Lezingen

In de kleine zaal worden weer enkele informatieve lezingen gegeven (wijzigingen voorbehouden, reserveer uw kaartje op de markt):

10.00 uur - Frens Pries Onderzoek Bijengezondheid
11.00 uur - Ko Veltman Insecten als bron van eiwit
12.00 uur - Sigis Sparenberg Varroamijt selectief bestrijden
13.00 uur - Rene Genet Concurrentie tussen bijen
14.00 uur - Jelle Kampen Carnica Doppenproject
15.00 uur - film ZZZoem….

Keuring Bijenproducten (o.a. honing en dit jaar NIEUW: vlechtwerk)

Onder de vlag van het Bijkersgilde is er weer een keuring van bijenproducten. Je kunt honing (tot 14 maanden voor keuring geoogst), was, gebak, mede en meer laten keuren. Wilt je inzenden voor de gebakskeuring, maak dan Honing-fruitcake. Ook het publiek kan een voorkeur uitspreken! Voor de gelegenheid geldt het verkort reglement, voor de officiele keuring geldt het Algemeen Keuringsreglement 2011

Dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheid om je zelf gevlochten korf te laten keuren. Vlechtwerk is geen klasse in het Algemeen Keuringsreglement, maar wat niet is kan nog komen. Dus ben je handig in korfvlechten, laat je uitdagen en maak er iets moois van. Indienen bij voorkeur voor 11.00 uur. Oorkondes- en prijsuitreiking rond 14.00 uur. Voor opgave en informatie over de keuringen kun je contact opnemen met coordinator Jan Hendriks van Afdeling Noord Hollands Midden. 

Plaats en tijd

Op de plattegrond van buurtschap Westbeemster vind je de marktplaats op het Kerkplein en de parkeerplaats op het Zandveld. Marktmeester Gerrit Prins wijst stands en kramen binnen en buiten toe, volgens impressie van de marktplaats. Deelnemers richten kramen in tussen 8.30 uur - 9.45 uur en parkeren auto's bij de markt of op het Zandveld. Stands en kramen zijn vanaf 10.00 uur open voor publiek. 

De Buurtbus vanuit Purmerend stopt voor de deur!

Buurtbus Beemster, lijn 416 rijdt op zaterdag van station Purmerend naar Westbeemster. Bij vertraging met de trein mag de buschauffeur worden gebeld op nummer: 06 2115 9398. Dit nummer geldt ook voor de zogenaamde telefoon-halte. 
Heen vanaf station Purmerend-Beatrixplein om: 10:21 / 11:51 / 13:21 / 14:51 uur. 
Terug vanaf Westbeemster-Kerkplein om: 11:09 / 12:39 / 14:09 / 15:39 uur. 


« terug naar het overzicht