NBV Studiedag Beilen

Datum: zaterdag 8 november 2014 (10:00 tot 17:00)
Afdeling:Duin en Kogge
Plaats:Zalencentrum Wilhelmina
Wilhelminaplein 2
Beilen

De Studiedagen van 2014 van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging zijn afgestemd op de praktijk van alle dag. Zoals eerder gemeld heeft de Commissie Studiedagen heeft aansprekende inleiders weten te contracteren. Door de opzet van deze dagen komen imkers van ‘jong’ tot ‘oud’ aan hun trekken. Ook besteden we dit jaar aandacht aan het Bijkersgilde. Keurmeesters van het Bijkersgilde verzorgen de honingkeuring. De studiedag wordt op 8 november gehouden in Zalencentrum WILHELMINA, Wilhelminaplein 2 te Beilen.
In het ochtendprogramma staan Jaap Smit jr. en Dr. Friedrich Pohl geprogrammeerd. Jaap Smit jr. is .. inderdaad de ‘zoon van’ Jaap Smit, o.a. actief in het bijenteeltonderwijs.

Dr. Friedrich Pohl is een autoriteit op het gebied van vitale bijen. Hij is op dit moment werkzaam bij een Duitse tak van de Voedsel- en warenautoriteit en Gezondheidsdienst voor Dieren te Bremen. Dr. Pohl is gepromoveerd aan het Onderzoeksinstituut voor bijen van de Universiteit van Bremen. Op zijn website gebruikt hij de volgende spreuk: ‘Een heel bijzondere vriendschap: Een leven met en voor de bijen’. Geen wonder als je zijn korte beschrijving van zijn loopbaan leest; hij houdt sinds zijn 14e  bijen. De fascinatie is voor Dr. Pohl daarbij nooit minder geworden, integendeel. In de loop van de jaren is zijn kijk op bijen steeds veranderd. Hij bekijkt de bijen door de bril als imker, als bioloog en auteur (diverse uitgaven, waaronder ‘Bijen houden, hoe doe je dat?’), maar ook als medewerker van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Dr. Friedrich Pohl spreekt in Beilen over Vitale Bijen en over het imkeren in diverse bijenkasten.

Ing. Jaap Smit is teamleider bij Cobra boomadviseurs bv, met als specialisatie Dendroloog Vakspecialist bomen. Als dendroloog houdt hij zich bezig met beplantingsplannen, klimaatbestendig boombeheer en beantwoordt graag uw vragen over bomen en struiken. Ook geeft hij graag cursussen. Hij heeft een lerarenopleiding agrarisch onderwijs gevolgd.         Tijdens de Studiedag in Beilen gaat hij in het bijzonder in op de nazomerdracht voor de insecten, Bomen, planten heesters die na de langste dag bloeien hebben zijn aandacht.

Workshops
Tijdens het middagprogramma zijn de deelnemers van de studiedag zelf aan zet. In de workshops kan men ervaringen uitwisselen met ervaren imkers. Engbert de Vries en Jan Jongedijk sluiten aan bij het onderwerp van Friedrich Pohl, discussie over het imkeren in verschillende kasten. Reiner Brescher praat met u over honing en praktisch imkeren. Jan ter Bork gaat in gesprek over afleggers.

Honingkeuring
Natuurlijk is er tijdens de Studiedag een keuring van bijenproducten, zoals honing en was. Deze keuring wordt verzorgd door keurmeesters van het Bijkersgilde. Nieuw hierin is dat de keuring in het zicht van de deelnemers gebeurt. Iedereen kan dus zien hoe de producten worden beoordeeld. Laat uw producten beoordelen door de deskundige mensen van het Bijkersgilde. Lees ook alles over de keuring in het reglement. Deze kunt u downloaden van de site van het Bijkersgilde (http://www.bijkersgilde.nl/REGLEMENT%20HONINGKEURING%202013.pdf). Zo bent u optimaal voorbereid voor de beoordeling van uw bijenproduct. Per te keuren product betaalt u € 2,50.

Noviteiten
Hebt u een idee of uitvinding die u wilt laten zien tijdens de studiedag, dan bieden wij daartoe de mogelijkheid. Laat dit even weten bij uw aanmelding, dan wordt er ruimte voor u gereserveerd in de zaal.

Deelname en aanmelden
Deelname aan de studiedagen kost €17,50, aan de kassa van de entree te voldoen. Voor dit bedrag volgt u de inleidingen en neemt u deel aan één van de workshops. Ook is een lunch en koffie of thee inbegrepen. U meldt u aan voor één of meerdere studiedagen via de website van de NBV (http://www.bijenhouders.nl/studiedagen).


« terug naar het overzicht

Contactgegevens

informatie over Groep Noord-Holland
Annemieke Timmerman
telefoon 06 1098 1271
imkermiek@gmail.com